vineri, 11 aprilie 2014

Cum sa-l seduci pe Diavol?



Nu este de ajuns să cucereşti; trebuie să înveţi să seduci.    Voltaire


 Dupa secole in care Diavolul era reprezentat in fanteziile oamenilor sau in picturile medievale ca un monstru bestial si diform, cu ochi de foc si gura ranjita, aproape intodeauna gol, inzestrat cu coarne si cu o coada lunga, cu copite de tap sau de cal, incepand cu secolulal XIX-lea situatia se schimba dramatic. Diavolul nu mai apare ca aceea fiara medievala.

 Diavolul se transforma, isi pierde atributele animalice, ia infatisarea unui om.

Unul din primii scriitori care l-au vazut pe Diavol sub o infatisare umana  si familiara a fost,
Adalbert von Chamisso in Extraordinara poveste a lui Peter Schlemil(1813).  Diavolul i s-a aratat sub infatisarea unui :

batranel uscativ, inalt si linistit”.

Multi alti scriitori din in secolul al XIX-lea il infatiseaza pe Diavol in chip de om, dar descrierea cea mai completa  o gasim in Fratii Karamazov in care Dostoievski il descrie pe diavol in felul urmator:

 Era un domn, sau, mai bine zis, un fel de gentleman rus, qui frisait la cinquantaine, cum spune francezul….”

Diavolul si Casa Domnului

Se pare ca transformarile miraculoase pe care le-a suferit Diavolul in ultimile secole nu sunt doar  “fizice”  ele sunt si de natura sufleteasca. Se pare ca pe zi ce trece Diavolul devine:

 tot  mai bun, mai frumos si de ce nu, mai interesant ”.

In conversatia cu Ivan Karamazov, Diavolul declara:

N-am alt ideal decât să intru într-o biserică şi să aprind o lumânare (…) Atunci suferinţele mele vor lua sfârşit.”  Fratii Karamazov- Dostoievski

Diavolul este prezent in aproape fiecare biserica din lume prin picturile in care este reprezentat, asa ca dupa mii de ani in care si-a ocupat locul tacut in sanctuarele crestine ascultand mii de liturghii, predici si cantece religioase, Diavolul a devenit mai bun

Dracul te bagă şi-n biserică numai ca să fii de partea lui”.  Petre Tutea

Diavolul nu este ateu

Diavolul secolului XXI, nu este ateu, este teist. De fapt el nu a fost nicioadata ateu, insa mai mult ca oricand in aceste zile Diavolul ne este prezentat ca fiind pe jumatate credincios, el cunoaste unele dogme ale teologiei crestine mult mai bine decat teologii si poate sa citeze pasaje semnificative din Scriptura.

 Este un Diavol care merge la biserica in fiecare duminica, crede in existenta lui Dumnezeu si face fapte bune.

Diavolul secolului XXI,  este departe de a fi acea fiara hidoasa  din picturile medievale sau  operele scriitorilor, si mai cu seama din opera lui Dante. Principele intunericului a suferit o preschimbare radicala in vremurile noastre, transformari care au fost datorate scriitorilor sau cinematografiei mondiale.

Diavolul modern al secolului nostru nu mai este un inger cazut din gratiile Domnului ci este  un Diavol transformat, reconfigurat, un domn misterios cu care te-ai putea intalni din intamplare pe strazile unui mare oras, un Diavol simpatic care iubeste cu toata sinceritatea oamenii , un gentleman inzestrat cu calitati si maniere de invidiat.

Diavolul zilelor noastre este un diavol simpatic, rafinat,  este un playboy adevarat.


CLICK PE VIDEOCLIP


DIAVOLO -  ANTONIO BANDERAS







Diavolul nu este Antonio Banderas, dar daca ar arata ca el, crezi ca ti-ar fi usor sa-l seduci?

Crezi ca e simplu sa iei cina cu un asemenea diavol?

Daca esti o persoana obisnuita, mai mult ca sigur ca nu, Diavolul nu ia cina cu persoane obisnuite, el are preferatii lui.


 Ce sa fac, trebuie sa iau cina cu Diavolul”.
 obisnuia sa spuna prim-ministrul Israelului David Ben Gurion


Epoca legendarului dr. Faust si Mefisto - daca a existat vreodata a apus de mult.
 In timpurile noastre moderne rolurile s-au schimbat cu desavarsire, astazi  Lucifer nu mai seduce pe nimeni, el est cel sedus.

Desi Diavolul cunoaste arta seductiei, arta de a seduce femei si barbati, Diavolul nu mai seduce.

"omul e cel care-l seduce astăzi pe diavol"  Iuri Arabov 
Căci la ghişeul diavolului astăzi  oamenii stau la coadă, şi coada  e  interminabilă".    Iuri Arabov

Diavolul nu mai cumpara suflete sunt prea multi donatori onorifici. Valeriu Butulescu


1.Mega Show-bizz’ul



"Nu ma deranjeaza absolut deloc sa spun ca sunt adepta Illuminati. Dimpotriva, cred ca sunt prima persoana care promoveaza acest cult, fara a se feri.  M-am documentat foarte mult in privinta semnelor, pe care le detin aceasta organizatie, dar mai mult m-am regasit in "doctrina" lor."   Raisa

Nu e usor sa-ti faci un nume in Show-bizz-ul mioritic nu mai vorbim de mega show-bizz-ul international.

           “Acela care nu-l recunoaşte pe diavol decât după coarnele sale, ori pe nebun  după clopoţei, va fi întotdeauna prada şi jucăria lor”.    Schopenhauer

         “Şarpele e odios nu pentru că muşcă, ci pentru că se ascunde ca să muşte.  
              Nicolae Iorga


2. Finante
Finanantele - un alt domeniu in care oamenii stau la coada la ghiseul Diavolui incercand cu disperare sa-l seduca.

Am văzut oameni atât de disperaţi după bani, încât şi-ar vinde imediat sufletul - ori Satanei, ori lui Dumnezeu”..    Octav Bibere
        “Banul este singurul zeu modern căruia i se fac închinăciuni. Balzac



3. Senzualitatea - Multi barbati stau la coada aceasta interminabila a senzualitatii incercand sa-l seduca pe Printul Tenebrelor. Pentru ca unul din bunurile cele mai dezirabile pentru barbati este dragostea femeilor.

Se spune ca Louis Gaufridi, preot din Marsilia care a trait in sec.15 a primit o carte de magie de la un unchi de al sau tot preot. Marturiseste ca in timpul acela i s-a infatisat Lucifer imbracat in mod solemn. Acesta a fost impresionat de diavol si i-a cerut o singura favoare in schimbul sufletului:
  
sa seduca toate femeile asupra carora va sufla”,

si adauga un biograf malitios, “ nu-i de mirara ca a suflat asupra multora”. 

Lucrurile iau o intorsatura nefericita pentru preot care imbatat de succesul lui “sufla” si peste frumoasa domnisoara de neam ales - Madeleine de la Palud.
 Familia acesteia il denunta autoritatilor din Franta si este condamnat de parlamentul din Provence la ardere pe rug.

Astazi, Diavolul modern ne este prezentat intr-o lumina favorabila, el nu mai constituie nicio amenintare metafizica la adresa omului.
ü     
 Desi Diavolul ne este infatisat ca fiind mai bun si mai frumos, el a ramas acelasi din Eternitate, Rau si Inselator.

ü       Desi Diavolul ne este prezentat asemenea unui prieten/frate, el a ramas cel mai mare dusman al omului si al lui Dumnezeu din toate timpurile.

ü       Desi Diavolul ne este prezentat ca fiind alternativa lui Dumnezeu la pace si fericire, el ramane cea mai mare sursa de tristete si nefericire pentru om.

Poate pana acum ai stat linistit la coada la ghiseul Diavolului, asteptand sa-ti vina randul- ei bine a venit momentul sa schimbi ghiseul.

Poate ai incercat sau incerci sa-l seduci pe Diavol, pentru faima, bani sau senzualitate,
acum ai aflat ca pe Diavol nu il poti seduce. El te seduce.

 El se foloseste de orice viclenie pentru a te seduce, pentru a te insela - si chiar nu-i pasa care merge la tine.

  
Diavolul foloseşte şi Scriptura când vrea să-şi atingă scopul”.         Shakespeare


   Cea mai frumoasă şiretenie a Diavolului stă în a ne convinge că el nu exista   
 Charles Baudelaire



 Kevin:   Negociem?
John Milton: Întotdeauna.    . (replica din filmul Avocatul Diavolului)


 Îndată ce faci Satanei concesiunea de-a discuta cu el, poţi fi sigur că te bate în dialectică şi te    convinge.  Lucian Blaga

Trebuie să avem nobleţe duhovnicească, să dispreţuim pe diavolul şi toate telegramele lui viclene - gândurile - şi să nu începem a discuta cu el. Toţi judecătorii de s-ar aduna nu vor putea sta împotriva unui diavolaş mic”.   Paisie Aghioritul

"Oameni suntem, îi spuse lupul oiţei".   Ivan Juric


Un comentariu:

  1. "Nu e nimic, absolut nimic de care sa se teama diavolul asa de mult ca de rugaciune, de adevarata rugaciune. Satana tremura cand omul slab e pe genunchi. Satana este cel mai mult interesat sa tina pe membrii Bisericii lui Dumnezeu departe de rugaciune. Lui nu-i pasa de multele campanii religioase sau alte asemenea activitati care ne ocupa timpul de rugaciune. El nu se teme de darnicia noastra pentru lucrarea misionara, nici de lucrarea noastra de binefacere cat timp noi ne rugam putin sau deloc. Desi Satana dispretuieste Biblia si cauta sa ne îndeparteze de Cartea cartilor, totusi el vrea mai bine sa stim din memorie capitole întregi, decat sa avem comuniune cu Dumnezeu prin rugaciune. S-a spus pe buna dreptate ca: “Satana rade de eforturile noastre, îsi bate joc de întelepciunea noastra, dar tremura cand ne rugam”.
    "Îmbrăcaţi-vă cu toată armătura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului. Căci noi nu avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva domniilor, împotriva stăpânirilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti."
    (Efeseni 6:11-12)

    O preocupare a diavolului este sa-i tina pe crestini departe de rugaciune. El nu se teme deloc de studiile cele mai frumoase dar se teme de orice rugaciune sincera catre Domnul Dumnezeu ....

    RăspundețiȘtergere